Wat is padel?

Padel is een combinatie van squash en tennis, waarbij vier spelers samen op een speciale padelbaan gaan spelen. Een verschil met squash is dat de wanden ook gebruikt worden voor het spel. Hierdoor is er minder fysieke kracht nodig om padel te spelen. Dit maakt het spel geschikt voor alle leeftijden en verschillende soorten tennisspelers. De sport is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland.

De padelbaan

De padelbaan is kleiner, dan een gewone tennisbaan. Het speelveld wordt net als bij tennis gescheiden met een net. Op de baan worden speciale rackets en ballen gebruikt. De rackets hebben geen snaren en zijn gemaakt van kunststof. De speciale padelbal lijkt veel op een tennisbal, maar is iets harder. De bal kan ook iets beter stuiteren en dit is weer handig in het spel. Bij padel speel je wel in dezelfde kleding als bij tennis, er is dus geen speciale padel kleding, er zijn wel speciale padel schoenen.

Hoe werkt het spel?

Je speelt het spel in teams van twee personen tegen elkaar. Het doel van het spel is hetzelfde als bij tennis. Je moet de bal over het net slaan in het vak van de tegenstander. Serveren doe je onderhands en hierbij moet de bal eerst stuiteren voor je serveert. Een verrassend element is dat je hiervoor de wanden of muren mag gebruiken om de bal over het net te slaan. Hierdoor krijg je unieke volleys vooral vergeleken met gewoon tennis. De puntentelling is wel gelijk met tennis. De meeste potjes worden gespeeld om twee gewonnen sets.

Competitie voor padelspelers

De komende jaren blijft het aantal padelspelers in Nederland flink groeien. Steeds meer tennisverenigingen kiezen ervoor om één of twee padelbanen aan te leggen. Het is zelfs de snelst groeiende sport van Nederland. In Zuid-Europa wordt het spel al langer competitief gespeeld. Spanje is het grootste padel land ter wereld en ook in Zuid-Amerika is de sport populair. Vanuit de KNLB is er ook een padel competitie opgezet. Het is in Nederland ook mogelijk om deel te nemen aan toernooien.

Hoe is padel ontstaan?

Padel werd in 1969 bedacht door de Mexicaan Enrique Corcuera. Hij had in z’n tuin niet genoeg plek voor een volledige tennisbaan. Hij bedacht een variant op tennis waar hij wel genoeg ruimte voor had. Het spel werd in het begin gespeeld met kleine houten rackets. Dit werd later veranderd in kunststof rackets zonder snaren. In  het begin werd het vooral door de elite in Zuid-Amerika gespeeld. In 1974 werd de eerste Europese padelcub opgericht in Marbella waar rijke vrienden elkaar mochten uitdagen. Al snel groeide de sport wereldwijd verder als nieuw fenomeen in de tenniswereld. Inmiddels kan de sport in Nederland bij verschillende tennisclubs gespeeld worden.