Welke tennisbal?

Iedere tennisbal ziet er voor een ongetraind oog exact hetzelfde uit. Geel / groen van kleur en dezelfde diameter. Maar als je een aantal verschillende tennisballen naast elkaar legt en je kijkt er eens goed naar dan zal je snel duidelijk worden dat er toch wel significante verschillen tussen de ene en de andere tennisbal kan zitten. Om het aanbod toch enigszins overzichtelijk te houden worden tennisballen internationaal in drie categorieën onderverdeeld.

  • Gasgevulde tennisballen
  • Drukloze ballen
  • Stage ballen

Gasgevulde tennisballen

Een gas gevulde tennisbal  heeft de eigenschap zeer goed te kunnen stuiteren. Dat kan doordat de druk aan de binnenkant van de bal hoger is dan de druk die de atmosfeer uitoefent op de buitenkant van de bal. Dit kan je het beste vergelijken met veel andere ballen in balsporten zoals voetballen en basketbal. Deze stuiteraars zijn uitermate geschikt voor wedstrijden en toernooien. Dit type wordt meestal verkocht in langwerpige kokers oftewel ballenblikken. Het wordt aangeraden om een blik ruim van te voren te openen zodat de ballen rustig in ‘conditie’ kunnen komen en optimaal zullen stuiteren.

Het voordeel van een tennisbal die van binnen een hogere druk kent dan de buitenkant is dat deze comfortabel aanvoelt. Het racket en de hebben door deze eigenschap tijdens het tennisspel een fractie van een seconde langer contact met elkaar dan andere type ballen. Het voordeel voor de speler is dat hij of zij hierdoor meer controle heeft en de bal een effect kan meegeven. Een ander voordeel van een met gas gevulde bal is dat blessures minder vaak zullen voorkomen. Ook dit is een gevolg van het comfortabele karakter van de bal. Het is echter wel zo dat dit type bal langzaam aan druk verliest waardoor de kwalitatieve eigenschappen naar verloop van tijd afnemen. Op grote toernooien worden deze ballen niet voor niks om de zeven games vervangen voor nieuwe ballen.

Geschikt voor: Wedstrijden & Toernooien

Gasgevulde tennisballen zijn te koop bij:

Lees ook: Het blog waarin we uitzochten wat de beste tennisballen zijn

Drukloze tennisballen

Deze tennisballen worden doorgaans gebruikt voor tennislessen. Anders dan de ballen die gevuld zijn met gas is de druk aan de binnenzijde van deze ballen gelijk aan de druk van de buitenzijde. Hierdoor kan de bal langer meegaan omdat de hardheid hetzelfde blijft. Alleen door langdurig gebruik zal de buitenzijde van de tennisballen slijten en verliest het hierdoor aan kwaliteit. De zo belangrijke stuiter eigenschappen zullen zo lang als de bal gebruikt wordt onveranderd blijven. Ook omdat de bal zwaarder of harder aanvoelt tijdens het spelen kan  er meer belasting op de arm van de speler komen waardoor er sneller kans is op blessures. Drukloze tennisballen zijn goedkope tennisballen en daardoor ideaal voor training en tennisles.

Geschikt voor: Tennisles, training & amateurwedstrijden

Drukloze tennisballen zijn te koop bij:

Stage tennisballen

De stage ballen zijn het best geschikt voor beginnende tennissers (kinderen) op de oefenbaan. Een stagebal is gevuld met microcellen die op hun beurt gevuld zijn met lucht. De lucht kan, doordat het is gevangen in de cellen, niet ontsnappen waardoor de bal altijd hard zal blijven zoals de fabriek de bal heeft afgeleverd. De bal bezit  minder stuiterkracht bezit dan de andere soorten. Voor kinderen is dit ideaal omdat ze zo meer tijd hebben om te reageren.

Stage tennisballen zijn te koop bij:

Goedkope tennisballen

Op zoek naar goedkope tennisballen? Lees dan ons blog met tips voor het kopen van goedkope tennisballen.

Met welke tennisbal spelen ze op Grand Slams?

Benieuwd met welke tennisbal ze spelen op de vier Grand Slams? We zochten voor je uit met welke tennisballen ze spelen op Wimbledon, Roland Garros, De Australian Open en US Open.