Tennis forehand tips

De forehand is voor de één een natuurlijke beweging, maar voor de ander één van de moeilijkere slagen tijdens het tennissen. In dit blog bespreken we de beste techniek voor de forehand slag en ook geven we je tips voor de forehand slice. Een sterke forehand slag is belangrijk voor je aanvalsspel, omdat met deze slag in veel gevallen de meeste punten worden behaald.

1. Wat is de beste greep voor de forehand?

Er zijn drie primaire grepen om het tennisracket bij een forehand vast te houden. De meest populaire grip en door de KNLTB aangeraden greep bij een forehand slag is de Semi-western greep. Deze greep geeft de optimale combinatie van kracht en topspin.

In onderstaande video legt Alex Reijnders de Semi-Western greep uit:

2. Kies de juiste positie op de baan

Bij het ontvangen van de bal sta je het beste aan de achterkant van de baan in het midden. Vanaf deze positie kan je een groot deel van de slagen met je forehand terugslaan. Het tennisracket houd je in de rechterhand voor het lichaam. Houdt het hoofd van het tennisracket in een lichte helling iets naar boven. De linkerhand leg je ook op het racket om het racket te stabiliseren. Met je voeten sta je in een ontspannen open voetenpositie met de knieën lichtjes gebogen.

In onderstaande video wordt de open positie van de forehand uitgelegd:

3. Split Step

Een zogenaamde Split Step maak je voordat de bal naar je toekomt zodat je in een perfecte gereedstaande positie staat om snel te kunnen manoevreren.

We verduidelijken de Split Step middels onderstaande video:

4. Backswing

Na de split step komt de backswing. De techniek van de backswing wordt in onderstaande video uitgelegd:

5. Forehand slag

Bij het moment van balcontact is de timing met name belangrijk. Het beste zogenaamde ontmoetingspunt met de bal is voor het lichaam. Zorg dat de afstand tussen jouw en de bal niet te groot is, maar zeker niet te klein. Met name dit laatste zie je bij veel beginnende spelers, waardoor ze moeite hebben met het gecontroleerd slaan van de bal. Op het moment van impact moet het rackethoofd ongeveer evenwijdig zijn aan het tennisnet. De optimale plek om de bal te raken is de zogenaamde sweetspot van het racket, dit is het midden van het rackethoofd.

7. Swing out

Je voltooid de forehand slag met een swing out. Na het raken van de bal zwaai je het racket over je linkerschouder waarbij je de snelheid van het racket langzaam afremt. Maak de slag dus volledig af, zodat je geen onnodige energie steekt in het meteen remmen van het racket.

Forehand slice

De forehand slice is een slag die hoog begint en laag eindigt. Je houdt het racket op schouderhoogte vast en maakt een neerwaartse beweging tijdens het raken van de bal. Doel is om de bal laag over het net te slaan.