Tennisschoenen kopen tips

Een belangrijk onderdeel van je tennisoutfit zijn de tennisschoenen. Deze zorgen immers voor grip en balans op de tennisbaan. Maar wat zijn de verschillen tussen de diverse tennisschoenen? In dit artikel geven we je tips en advies voor het kopen van tennisschoenen en leggen we je uit waar je rekening mee moet houden bij het kopen van tennisschoenen.

Algemene tips voor het kopen en onderhouden van tennisschoenen

 • Een tennisschoen dient te voldoen aan de volgende eigenschappen:
  • Grip
  • Flexibiliteit
  • Stabiliteit
  • Schokdemping
  • Draagcomfort
 • Koop tennisschoenen die passen bij het soort ondergrond waarop je meestal speelt, de verschillen tussen type tennisschoenen leggen we per ondergrond verder in dit artikel uit.
 • Kies een tennisschoen met een stevig bovenwerk. Het aantal zijwaartse bewegingen van je voet in de schoen moet zoveel mogelijk worden beperkt, een stevig bovenwerk voorkomt dit
 • Vervang je tennisschoenen ruim van tevoren, dus al voordat je oude tennisschoenen zijn versleten. Tijdig vervangen voorkomt blessures, omdat de schokabsorptie van versleten schoenen sterk is afgenomen.
 • Haal tennisschoenen na het tennissen altijd even uit je sporttas, zodat ze kunnen drogen. Indien je dit niet doet, heb je kans dat de tennisschoenen gaan stinken, omdat het vocht erin blijft zitten. Hierdoor kunnen schimmels ontstaan.
 • Op zoek naar goedkope tennisschoenen? Lees dan het blog met tips voor goede goedkope tennisschoenen.

Tennisschoenen, de verschillen

Tennisschoenen verschillen onder andere in type zool, materiaal waarvan de schoen gemaakt is, schokabsorptie en stabiliteit.

Profiel

Het profiel aan de onderkant van de tennisschoen is optimaal ontwikkeld voor één of meerdere ondergronden, we onderscheiden de volgende ondergronden en profielen:

 • Omnicourt/ kunstgras/ smashcourtVoor het krijgen van optimale grip op een kunstgras tennisbaan zijn deze schoenen voorzien van een grof profiel. Vaak worden hiervoor de Omni tennisschoenen gebruikt.
 • GravelGravel tennisschoenen zijn voorzien van een visgraatprofiel. Met een visgraat profiel spaar je de relatief kwetsbare gravel-ondergrond en kun je goed glijden over het gravel met behoud van grip.
 • Gras – Op gras zijn tennisschoenen met kleine nopjes het meest geschikt voor optimale grip
 • Tapijt (carpet) – Tennisschoenen voor tapijt hebben een gladde zool.

Materiaal

Een tennisschoen mogen niet te soepel, maar ook niet te stug zijn. Een erg soepele tennisschoen leidt vaak tot pijn aan de wreef en een veel te stugge tennisschoen leidt regelmatig tot blessures aan de knieën, enkels en tenen. Het klinkt als een cliché, maar de iets duurdere tennisschoenen zijn vaak gemaakt van een beter materiaal en geven ook meer stabiliteit. Daarnaast gaan ze vaak langer mee.

Schokabsorptie

Je voet maakt behoorlijk wat klappen tijdens het tennissen. Een tennisschoen moet daarom in staat zijn om landen op de hiel, bal van de voet en op binnen- en buitenzijde van de voet op te vangen. Kijk daarom bij het aanschaffen goed of er speciale demping in de zool van de tennisschoen zit die in staat is om de klappen op te vangen.

Stabiliteit

Met name de zijwaartse stabiliteit is tijdens het tennissen erg belangrijk. Een tennisschoen moet dan ook voldoende zijwaartse stabiliteit bieden. Dit betekent dat de voet niet te veel naar binnen en niet te veel naar buiten moet kantelen. Zijwaartse stabiliteit krijg je onder meer door een stevige hielkap die voorkomt dat de voeten overmatig naar binnen of buiten kantelen. Daarnaast vermindert de hielkap de snelheid van het naar binnen kantelen van de voet. Een stevig bovenwerk met stevige vetergaten voorkomt enkelband-blessures, doordat het voorkomt dat de voet overmatig naar buiten kantelt.

Beste tennisschoenen 2024

Uiteraard geven we je graag advies bij het kopen van tennisschoenen, daarom onze tennisschoenen top 3 met de beste tennisschoenen van 2024. We zijn tot deze top 3 gekomen op basis van een eigen tennisschoenen test met verschillende merken en modellen en andere tests uit tennistijdschriften.

Tennisschoenen kopen

Welk merk je kiest hangt deels af van je ervaringen met eerdere schoenen en hetgeen je te besteden hebt. Goede merken met zeer goede tennisschoenen zijn:

Tennisschoenen zijn onder meer te koop bij:

3 gedachten over “Tennisschoenen kopen tips”

 1. Ik mis een uitleg over hardcourt banen. Welke tennisschoen is daarvoor het meest geschikt. Mijn dochter ondervindt op dit moment een scheenbeenontsteking.

 2. Heel graag advies voor tennisschoen voor brede voeten, maat 36, met goede demping en stabiel.
  Het enige wat ik gevonden heb is Kwiss Accomplish IV (zelf eerder Kwiss gebruikt), maar deze is heel stug.
  2e vraag: Ik zie ook dat er synthetische tennisschoenen worden verkocht. Hoe kan dit? Dat zweet toch?.ze zijn ook niet goedkoop, zelfs goede merken verkopen synthetische schoenen.
  Bedankt

Reacties zijn gesloten.