Nike Air Zoom Vapor 10 review

De Nike Air Zoom Vapor collectie is een tennisschoen die geschikt is voor smashcourt-, hardcourt- en graveltennisbanen. In deze review testen we de Nike Air Zoom Vapor 10, de opvolger van de Vapor 9,5. Het zijn de tennisschoenen die onder meer worden gedragen door Roger Federer en in nauwe samenwerking met Federer zijn ontworpen. Hij was op zoek naar een tennisschoen die net zo licht en comfortabel aanvoelt als een hardloopschoen. De Nike Air Zoom Vapor 10 vormt zich naar je voet, waardoor het een optimale pasvorm heeft. Na de eerste wedstrijden op deze schoenen kunnen we alvast concluderen dat de balans tussen comfort, stabiliteit en reactievermogen erg indrukwekkend zijn voor een dergelijke lichte tennisschoen. We bespreken de sterke en zwakke punten van de Nike Air Zoom Vapor in deze review.

Ademende tennisschoen van lichtgewicht

Met een bovenwerk van mesh en synthetisch materiaal is deze Nike Air Zoom Vapor de ideale combinatie tussen een lichte en goede ademende tennisschoen. De schoen ventileert optimaal tijdens training en wedstrijden. Met het dynamic fit systeem wordt je middenvoet en voetholte perfect omhult, wat zorgt voor een strakke pasvorm zonder dat het beknellend wordt. De schoenen zitten comfortabel om je voet en met behulp van de veters kan je zorgen voor een optimale pasvorm. Let wel op want de schoenen vallen ietsjes ruimer in de breedte dan de Vapor 9.5, dit zorgde er bij mij echter niet voor dat mijn voet ging schuiven in de schoenen.

Demping

De Vapor X heeft een Zoom Air demping in de hak van de schoen. In combinatie met de Phylon middenzool levert dit een erg goede responsieve demping op en bescherming tegen schokken. Met name de bescherming bij harde landingen viel ons op tijdens het testen van de Nike Air Zoom Vapor Tour 10. Het doel van Federer om een hardloopschoen achtige tennisschoen te ontwikkelen is wat ons betreft geslaagd, de responsieve demping is vergelijkbaar met die van de Nike Flykit hardloopschoencollectie.

Stabiliteit

Ondanks het lichte gewicht van de Vapor Tour 10, zorgt deze schoen toch voor voldoende ondersteuning. Met een gewicht van slechts 13,6 gram per schoen bij maat 44 zou je verwachten dat de schoen inlevert op het punt van stabiliteit en ondersteuning. De TPU-schacht in het midden houdt de schoen echter stabiel bij snelle en onverwachte bewegingen. Ondanks dat je dus een snellere schoen hebt, hoef je nauwelijks in te leveren op stabiliteit. We hebben de schoen extra getest met onverwachte bewegingen, maar door extra stevigheid aan de zijkant van de schoenen lever je nauwelijks in op stabiliteit en ondersteuning.

Zool

De buitenzool van de Vapor X is gemaakt van het duurzame rubber XDR. Het biedt daardoor iets meer duurzaamheid op slijtgevoelige plekken als de hak en voorvoet. Toch zal ook deze zool bij intensief gebruik slijten, dus trap niet al te veel in deze marketingpraat van Nike. De buitenzool is een vernieuwd visgraatprofiel, dat er stukken strakker uitziet dan bij de oude Vapor 9.5. De schoen is geschikt voor smashcourt-, hardcourt- en gravelbanen. De Vapor X levert een goede combinatie tussen grip en glijden over de baan. In het begin is het even wennen dat je iets meer gaat glijden, maar als je eenmaal door hebt kan je hier zeker voordeel uit halen waardoor je sommige ballen ineens wel haalt. Opvallend is een hard stukje plastic in het midden van de buitenzool dat een beetje uitsteekt, deze moet zorgen voor meer grip op de baan, dit is in het begin wel even wennen.

Aanrader?

Als je op zoek bent naar een lichtgewicht tennisschoen waar je met name op gravelbanen lekker kan glijden, dan is de Nike Air Zoom Vapor X een absolute aanrader. Het gewicht van de schoen is ongeëvenaard, zonder dat je daarbij veel moet inleveren op de stabiliteit en ondersteuning van de schoen. Ten slotte willen we nog even de pasvorm benadrukken van de Vapor X, deze beviel ons erg goed tijdens de test.

De Vapor X is te koop bij: