Tennisracket kopen tips

Het is belangrijk om het juiste tennisracket te kopen. Een goed tennisracket ligt lekker in de hand, is afgestemd op jouw manier van spelen, jouw niveau en je lichaamsbouw. Kan je wel wat advies gebruiken? Met deze tips voor het kopen van een tennisracket weet je precies waar je op moet letten.

Het materiaal van het tennisracket

De kwaliteit van een racket speelt een belangrijke rol en bepaald het succes in het spel. De moderne tennisrackets bestaan uit kunststoffen waaronder graphite, carbon, aluminium of kevlar. Tennis je op wedstrijdniveau, dan zal je eerder voor een tennisracket met graphite, carbon of kevlar kiezen. Deze materialen geven extra stabiliteit en dempen trillingen. Een standaard tennisracket bestaat meestal uit graphite en glasfiber. Deze materialen zijn licht en sterk, bovendien hebben ze een goed dempende werking. De goedkope tennisrackets voor recreatieve tennissers worden gemaakt van aluminium, deze hebben als nadeel dat ze vrij instabiel zijn.

Gewicht van het tennisracket

Beginnende sporters hebben meer aan een licht tennisracket. Hiermee sla je makkelijker de bal weg, het racket is goed wendbaar en zorgt voor minder vermoeidheid. Gevorderden kiezen voor een zwaarder tennisracket. Dit geeft weer stabiliteit, wat het spel versterkt.

Bij het aanschaffen van een racket is het zeer belangrijk om te kijken naar de gewichtsverdeling. Bij lichte tennisrackets ligt het gewicht wat hoger, hierdoor kan je goed door de bal heen slaan. Deze tennisrackets worden aangeduid met head heavy. De zwaardere tennisrackets hebben het gewicht dicht bij het handvat liggen. Hierdoor blijft het racket goed in balans. De benaming hiervoor is head light. Daarnaast zijn er nog de rackets met even balans. Hierbij licht het gewicht precies in het midden. Bij een racket met een standaardlengte ligt de even balans op gemiddeld 34.2 tot 34. 5 centimeter, berekend vanaf de onderkant van het racket. Een head light tennisracket heeft een lager cijfer, een head heavy een hoger cijfer.

Bladgrootte van het racket

Een van de belangrijkste dingen waar je bij het kopen van een tennisracket naar moet kijken is de bladgrootte. Deze worden onderverdeeld in drie bladmaten.

  • De grote bladmaten worden aangeduid met oversize en geven extra power. Bij deze bladgroottes is de sweetspot veel groter en het is dan ook een ideaal model voor de beginnende tennisser.
  • De midsize tennisrackets geven een betere precisie en controle.
  • De midplus zit tussen de midsize en oversize in. Deze tennisrackets worden vaak aangeraden wanneer je last hebt van een tenniselleboog.

Lengte en gripmaat

Een standaard tennisracket heeft een lengte van 68.5 centimeter. Het long body racket is maximaal 2,5 centimeter langer. Deze heeft een groter bereik en zorgt voor meer kracht. Bij de keuze van een tennisracket speelt de gripmaat een rol. Meet de afstand van het topje van de ringvinger tot de tweede handlijn in millimeter. Er zijn verschillende gripmaten verkrijgbaar, die worden aangeduid in gripmaat Europa of USA. Kom je net tussen twee gripmaten uit, kies dan de kleinste gripmaat.

Stijfheid van het racket

Er zit een groot verschil in de stijfheid van het tennisracket. Dit wordt aangeduid met RA, dat staat voor racket analysis. De RA-waardes gaan uit van een schaal van 0 tot 100. Een racket met een RA-waarde van 50 is erg soepel, een racket met een RA waarde van 73 en hoger is stijf. Waar je voor kiest hangt af van je speelstijl en persoonlijke voorkeur. Over het algemeen geldt dat een stijver racket zorgt voor meer power, met een soepeler racket heb je meer controle en feeling met het racket.

Tennisracket kopen

Voor het kopen van tennisrackets hebben wij goede ervaringen met de onderstaande webshops.

Tennisdirect
O.a. Babolat | Dunlop | Head | Prince
+ Laagste prijs garantie
+ Gratis verzending & retourneren

Bol.com
O.a. Head | Wilson | Babolat | Dunlop | Yonex | Pacific
+ Gratis verzending & retournere

Decathlon
O.a. Artengo | Babolat | Wilson | Head
+ Goedkoop eigen merk Artengo
+ Goede rackets voor kinderen