Tennis demper

Als je net bent begonnen met tennis, dan ben je waarschijnlijk niet bekend met de tennis demper. Niet elke tennisser maakt gebruik van deze demper. Een tennis demper is een klein rubber rondje dat de trillingen dempt. De demper wordt geplaatst in de bespanning van het tennisracket. Je plaatst het rubberen rondje op de onderste horizontale snaar in het midden. Het rubber zorgt ervoor dat er minder trillingen komen bij het slaan van de tennisbal. Je hoort hierdoor niet meer het ping geluid tijdens het tennissen.

Wat is een tennis demper?

Tennis demper

Een tennis demper is een klein rubberen rondje dat je plaatst tussen de snaren van je racket. De demper zorgt ervoor dat er minder trillingen ontstaan als je de bal raakt en voorkomt het ping-geluid dat je hoort bij het slaan van de bal. Met een tennis demper verminder je het risico op blessures, zoals een tenniselleboog. Een demper is dan ook een goede toevoeging aan je tennisracket voor meer comfort tijdens het tennissen.

De voor- en nadelen van een tennis demper

  • Door het verminderen van de trilling verlaag je het risico op een tenniselleboog.
  • Minder pijn aan je polsen.
  • Je hoort geen pling geluid meer.
  • Extra comfort tijdens het tennissen.
  • Een tennis demper helpt je niet om beter te gaan tennissen.
  • De voordelen van een tennis demper zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Vrolijke designs

Verschillende bekende tennismerken hebben hun eigen demper uitgebracht. De tennis dempers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs. Voor kinderen is er een ruime keuze uit vrolijke ontwerpen zoals smileys en bekende figuurtjes. Wilson heeft een speciale lijn uitgebracht met Fun dempers en een speciale Roland Garros collectie. Naast de Fun dempers zijn er neutrale afbeeldingen en kleurtjes.

Tennisdempers zijn te koop bij Tennisdirect & Bol.com

Vibration System

Naast de simpele rubbertjes die je op je snaren monteert is er het Vibration System. Eén van de kritieken op de rubbers is dat ze alleen de trillingen van je snaren opvangen. De trillingen in het frame zelf worden niet tegengehouden. Hierdoor loop je nog altijd het risico op een tenniselleboog. Een oplossing hiervoor is een Vibration System dat zowel de trillingen van de snaren als het frame absorbeert. Dit is de perfecte demper voor het opvangen van trillingen tijdens het spelen.

Dempers met het vibration system zijn te koop bij Tennisdirect

Welke demper tennisracket?

Je hebt de keuze uit de ronde tennisdempers en de langwerpige tennisdempers. Ze zorgen allebei voor het verminderen van de trilling, dus kies de demper waar je voorkeur naar uitgaat.

Waar plaats je de demper op het tennisracket?

Ook voor het plaatsen van een tennis demper heeft de International Tennis Federation regels waar je je aan moet houden bij officiële wedstrijden. Zo is het toegestaan om maximaal één tennis demper op het racket te plaatsen. De tennisdemper moet onder de laatste breedtesnaar van het racket geplaatst worden, maar mag deze snaar wel raken.

Het duidelijk formuleren van een regel voor plaatsing van de demper was nodig om te voorkomen dat een tennisdemper gebruikt wordt als een voordeeltje bij het slaan. Als je de bal op de demper raakt kan deze namelijk op een verrassende manier van het racket komen en dat wordt zo voorkomen