Tennisracket verschillen

Als beginnend tennisser is het lastig om een tennisracket aan te schaffen, er zijn zoveel modellen en soorten op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat voor racket heb jij nodig om lekker te tennissen en wat past bij jouw speelstijl? Lees hieronder over de tennisracket verschillen die van belang zijn en kom erachter welk tennisracket bij jou past.

De grootte van het racket

Allereerst is de grootte van je tennisracket een belangrijke factor, je denkt misschien hoe groter hoe beter, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn drie tennisracket maten op de markt: de midsize, midplus en oversized. Elke maat heeft voor- en nadelen, zo kun je met een groot racket, een oversized model, extra power aan de bal meegeven, ook kun je veel spin meegeven waardoor de bal voor de tegenstander moeilijker terug te slaan is. Een oversized racket heeft echter ook nadelen. Moeilijke ballen uit het midden van het veld zijn bijvoorbeeld moeilijk om terug te slaan, daarnaast heb je minder controle en kun je daardoor je ballen minder gericht plaatsen. De voordelen van een midsize en midplus racket, is dat je meer controle kunt uitoefenen op de bal. Uiteraard is het nadeel van zo’n racket dat je minder power hebt en minder spin mee kunt geven dan met een oversized racket, uiteraard kun je dit compenseren met de controle die je hebt.

Lees ook: Ons blog met de beste tennisrackets van 2024 en speciale tennisrackets voor dames

Hoe is je speelstijl?

Maak je keuze op basis van je speelstijl, hou je van harde ballen slaan met veel effect, of speel je liever beheerster en met meer controle? Veel beginnende spelers kunnen toch nog niet veel precisie uitoefenen en kiezen daarom voor een oversized racket, naarmate ze beter worden wordt overgestapt naar een kleinere maat. Ook hangt de beste keuze voor een tennisracket samen met waar in het veld je speelt. Speel je veel achter de baseline, dan is een oversized racket vaak fijner, wanneer je juist het midden van het veld liever benut, kies dan voor een midsize of midplus tennisracket.

De RA waarde

Een van de andere grote tennisracket verschillen zit hem in de stijfheid van het racket. Dit wordt uitgedrukt met de RA waarde, 55 is zeer flexibel en een RA van 70 of hoger betekent dat je racket stijf is. Ook dit hangt samen met je speelstijl en is voor iedereen weer anders.

Tennisrackets zijn er in verschillende prijsklassen en van verschillende merken. Bedenk van tevoren wat je uit wilt geven en kijk wat er in deze prijsklasse te vinden is, duurder hoeft niet altijd beter te zijn, dus laat je als beginner niet verleiden tot de aankoop van een heel duur tennisracket.

Andere factoren zijn de lengte en het gewicht van je tennisracket, de gripmaat en de snaren. Belangrijk is dat je als beginner een goed beginners tennisracket uitzoekt, eigenlijk maakt het dan nog niet zoveel uit waar je mee gaat spelen. Wil je een gevorderden racket kopen en twijfel je? Vraag op de tennisclub eens of je met het tennisracket van je sportmaatje mag spelen, zo kun je aanvoelen of dit bevalt, kom je achter de tennisracket verschillen en ontdek je wat bij jou past.

Tennisracket kopen

Online een tennisracket kopen scheelt vaak in de prijs. Omdat de webshops geen dure winkellocatie hebben, kunnen ze de rackets goedkoper aanbieden. Nadeel is dat je het racket niet van tevoren in je hand hebt gehad. Toch is het bij sommige webshops mogelijk om een racket uit te proberen, ze plakken dan de bovenkant en onderkant van het racket af om beschadiging te voorkomen. Het testen van een racket is onder meer mogelijk bij Tennisdirect.

Tennisrackets zijn online te koop bij: